Каша Гречана Печена Полска - Каша Гречана Печена
Кашата от елда се получава от обелени семена на обикновената елда. Зърната на печената елда имат характерен тъмен кафяв оттенък, който е резултат от термична обработка. Печената елда е по-малко ценна от непечената, но затова пък има по-изразителен вкус.
Кашата от елда е ценен източник на съставки и хранителни вещества. Особено важно значение имат протеините, полифенолите, полизахаридите и минералните съставки.
Елдата се характеризира с високо съдържание на минерални вещества, като калий, магнезий, желязо и витамини.
Може да бъде самостоятелно ястие, гарнитура към меса или зеленчуци, може да бъде основа на обяд или вечеря.
Печената елда и запечената елда означават едно и също. И двете каши преминават през термична обработка.